Adana’da 2001 yılında kurulan BNS Kalıp Makine LTD, sektörün Türkiye’deki pazarın yüzde 80’ine hakim.BNS Kalıp İşletme Müdürü Orhan Yalçın, başlangıçta şişirme preform, pet, thermoform, eps ve enjeksiyon kalıp imalatı yapan firmanın, ardından PET şişe ve preform kalıp ve yedek parça imalatına başladığını söyledi. Firmanın kuruluşundan bu yana hızlı bir büyüme sürecine girerek sektörde Türkiye geneli pazarın yüzde 80’ine hitap ettiğini kaydeden Yalçın, “Türkiye geneli kozmetik sektörünün yanı sıra, su sektöründe de iddialı bir konuma ulaştık. 2010’da makine parkurumuzu genişleterek, bu bölgede olmayan 3D manuel tarayıcı, lazer tarama, hızlı prototipleme makinesi, üç CNC freze ve bir adet CNC torna ve muhtelif konvensiyonel tezgahlarla imalat yapmaktayız” diye konuştu.
AYDA 150 GÖZ ŞİŞİRME KALIBI
Adana Metal Sanayi Sitesi’nde bin metrekarelik kapalı bir alanda pet şişe kalıp ve yedek parça imalatı yapan BNS Kalıp, tek gözlüden 24 gözlüye kadar şişirme kalıp üretimi yapıyor. Tasarım departmanını kendi bünyelerinde oluşturdukları bilgisini veren İşletme Müdürü Orhan Yalçın, KOBİGÜNDEM Dergisi’ne şu açıklamalarda bulundu: “Mevcut makine parkurumuzla ayda 150 göz şişirme kalıbı yapmaktayız. Tasarım,imalat,üretim ve kontrol için kullanılan beş adet lisanslı programa sahibiz. Müşteriden gelen numune parça ve modellerin ölçülendirilmesi işleminde kullanılmak üzere beş eksen manuel tarama cihazı, numune modellerin 1/1 oranda taranması ve üretilmesi için lazer tarama ve yazılımını da kurduk.”
ÖNEMLİ REFERANSLAR
Üretimini yaptıkları pet şişe ve preform kalıplarıyla temizlik malzemeleri üretimi yapan firmalara da hitap etiklerini bildiren Orhan Yalçın, “Sektöründe önde gelen markalara kalıp üretiyoruz. Hobby, Evyap, Hayat Gurubu, Başer Kimya gibi ciddi firmalarla çalışıyoruz. Ayrıca Pınar Su,Aytaç, Komili, Nestle Su, Plastkom, Kiristal, Zade, Plaş, Doğanay ve Oruçoğlu gibi önemli referanslarımızla birlikte preform kalıp imalatında iddialı bir konuma ulaşma gayretindeyiz” dedi.
İHRACAT HEDEFİ YÜZDE 50
Yurtiçi pazarın yanı sıra, Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere ihracat yaptıklarını dile getiren Orhan Yalçın şöyle “Bu yıl ihracata ağırlık vereceğiz. Hedefimiz ihracatın satıştan aldığı payı yüzde 50’ye çıkarmak.Yaklaşık 30 kişiye yakın, alanında uzman bir kadroyla çalışıyoruz. Büyüme sürecine girdik. Bu doğrultuda yatırımlarımıza ara vermeden devam edeceğiz. Ar-Ge birimimiz çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki dönemlerde Ar-Ge birimimizle, Türkiye’de CNC teknolojiyle henüz üretilmeyen bir ürünü en uygun maliyette üretmeyi hedefliyoruz. Gerekli çalışmalarımız tamamlanmak üzere. Amacımız sektörümüzde bölgede ve Türkiye genelinde en üst seviyelere ulaşmak.”