Adana’da ısıl işlem sektöründe faaliyet yürüten Astal Isıl İşlem , en son yaptığı yatırımlarla vakum ısıl işlem fırınını devreye alarak, sektördeki ilerlemesini hızlandırdı.
1989 yılında bölgedeki makine imalat sanayinin ısıl işlem ihtiyacını karşılamak ve problemlerine çözüm olmak amacıyla Astal Isıl İşlem Mühendislik Metalurji San.Tic.Ltd.Şti.,Çukurova bölgesinin ilk ısıl işlem tesisi olarak faaliyetlerine başlamıştı. Adana Orta Ölçekli Sanayi Sitesi’nde bin 500 metrekarelik kapalı alandan oluşan tesisinde faaliyetini yürüten firma, sektörde yaptığı son teknoloji ürünü fırın ve laboratuar yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Astal Isıl İşlem LTD, Çukurova Kalkınma Ajansı’nın (ÇKA) desteklediği proje kapsamında vakum ısıl işlem fırınını devreye alarak, bölgemiz imalat sanayinin hizmetine sundu. Sürekli yenilenmeyi esas alan şirket politikasıyla, ısıl işlem sektöründe ki son teknolojik Fırın yatırımlarıyla sektörde ilerleme kaydediyor.
ÜRETİM HATLARINI GÜÇLENDİRDİ
Özelikle sektörle alakalı son dönemlerde önemli yatırımlar gerçekleştirdiklerini ifade eden Astaş Isıl İşlem Mühendislik Metalurji San.Tic Ltd Şti. Şirket Müdürü Hasan Ayazseven,açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Isıl işlem sektöründe son dönemlerde önemli yatırımlar gerçekleştirerek üretim hatlarımızı güçlendirdik. Son teknolojik fırın yatırımlarımızda sırasıyla,150 KVA gücünde orta frekanslı İGBT teknolojisiyle çalışan PLC kontrol sistem son teknoloji indüksiyon sertleştirme makinesini bölgedeki sanayicinin hizmetine sunduk.Ø3000/boy 3000 ebatlarında değişik paçalara indüksiyon sertleştirme yapılabilmekte. Vakum fırın yatırımlarıyla birlikte, firmamız ısıl işlemde<<ısıl işlem market>> konumunu aldı. Çukurova Kalkınma Ajansı’nın desteklediği proje kapsamında vakum ısıl işlem fırınını devreye alarak, sanayicilerimizin hizmetine sunmuş olduk. Hizmete alınan vakum ıslı işlem fırınıyla hedefimiz maksimum, güvenirlik ve, ısıtma ve soğutmada homojen sıcaklık dağılımı, proses optimizasyonu ve müşterilerimizin ihtiyaçlarının tümüyle karşılanması ile memnuniyeti gibi pek çok aşamaları sağlayarak, vakum ısıl işlem fırınımızı sanayicilerimizin hizmetine sunduk. Bunun haricinde tesisimizde iki adet 900 x 600 x 2100 TQ-16 ipsen tipi kamaralı fırınlar, iki adet meneviş fırınları, çap 1100/boy 1700 ebatlarında kuyu tipi atmosfer kontrolü fırınlar,tuz banyoları ve ile entegre bir tesis konumuna ulaştık.”
1300 DERECEDE ISIL İŞLEM YAPIYOR
Vakum ısıl işlem fırınında 700 x 700 x 1100 ebatlarında ve tek seferde 800 kilogramlık kapasitede 1300 dereceye kadar ısıl işlem gerektiren parçaları maksimum hassasiyet ve en az boyut değişimi ile ısıl işlem sürecinin tamamladığını vurgulayan Hasan Ayazseven, açıklamalarına şu şekilde sürdürdü: “Vakumlu ısıl işlem fırınımızda 1300 dereceye kadar ısıl işlem gerektiren takım çelikleri ve yüksek hız çelikleri gibi pek çok parçaları yapabilmektedir. Bir şarjda 800 kilogram ağırlık kapasiteli fırınımızda ısıl işlem yapabilmekteyiz. Yine bu kapsamda sıcak dövme kalıpları, alüminyum ekstürizosyon kalıpları, keseme kalıpları, haddene bıçakları, haddene makaraları, sıvama kalıpları gibi hassas ısıl işlem gerektiren tüm makine parçalarını vakum ısıl işlem teknolojisinin ve otomasyonunun getirmiş olduğu avantajla en az seviyede boyut değişimiyle ısıl işlem gerçekleştirmekteyiz. Devreye aldığımız vakum ıslı işlem fırını,son teknoloji ürünü olup,prosesin başından itibaren ön ısıtma, ısıtma, tutma süresi, soğutma (quencing) ve ardından, birinci meneviş,ikinci meneviş ve üçüncü meneviş aşamalarını tam otomasyonla planlayarak ısıl işlemi gerçekleştirmektedir. Prosesin başından itibaren parçaların fırından alınmasına kadar tüm süreç otomatik olarak planlanabilmektedir”.
FAALİYET ALANI GENİŞLEDİ
Yıllık 2 bin 500 ton ısıl işlem kapasitesine sahip olduklarını ve bölgede makine yan sanayinin gelişmesinde önemli bir görev üstlendiklerini söyleyen Hasan Ayazseven, açıklamalarını şu şekilde tamamladı: “Tesisimizde atmosfer kontrollü fırınlarda sementasyon, ıslah normalizasyon, gerilim giderme, yaşlandırma ve komple sertleştirme işlemlerini yapmaktayız. Konusunda uzman metalurji mühendisleri, uzman teknisyenler ve kalifiye personelimizle büyük bir titizlikle çalışmalarımızı günün 24 saati sürdürüyoruz.Isıl işlem sektöründe yaptığımız yatırımlarla faaliyet alanımız genişletmiş olduk.soğuk ve sıcak iş takımı çelikleri, sade karbonlu çelikler, alaşımlı çelikler, sementasyon çelikleri, mangan çelikleri, paslanmaz çelikler, büyük haddahane dişlileri, cıvata, saplama pernopim gibi yedek parçaların ısıl işlemleri olmak üzere geniş bir yelpazede faaliyetlerimizi sürdürüyoruz”.dedi.
pim gibi yedek parçaların ısıl işlemini yapmaktayız. Ayrıca devreye aldığımız vakum ısıl işlem fırınıyla Çukurova başta olmak üzere, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde bulunan plastik kalıp imalatçıları, alüminyum ekstirüzosyon kalıp imalatçıları,ve tüm talaşlı imalat sanayide kullanılan sıcak iş takım çelikleri, soğuk iş takım çelikleri ve plastik kalıp çelikleri gibi,yüksek alışımlı çeliklerin ısıl işlemi için ideal bir ortam sağlayarak faaliyet alanımızı genişletmiş olduk.Yine bünyemizde devreye aldığımız vakum ısıl işlem kontrol laboratuarımızda ısıl işlem görmüş metal parçaların mikro yapısına bakılmaktadır. Mikro sertlikleri, vikers v.b. mikro sertlikleri ölçülmektedir. ISO 9001:2000 kalite sistemiyle üretim yapmaktayız. Bu doğrultuda faaliyetlerimizle, endüstriye olan katkılarımızla güç ve dayanıklılık bizim işimizdir ilkesini esas alarak, işimizde en kaliteli hizmeti sunmaya çalışcağız.”