A-D Çelik Silo’nun rakibi
ABD, İspanya ve İngiltere
A-D Çelik Silo, imalatta ABD, İspanya ve İngiltere’yle yarışıyor. Firma sahibi Ayhan Deniz, kaliteleri ve güçlü isimleriyle dünya çapında rekabette başarıyla yollarına devam ettiklerini söylüyor
Adana’nın önemli sanayi kuruluşlarından A-D Çelik Silo İmalat ve Makine Sanayi, sektörün öncülerinden Ankara Un (İlhan Cavcav’ın firması) ve Acarsan (Selim Acar’ın firması) başta olmak üzere un ve yem fabrikalarına çelik silo imalatı gerçekleştiriyor. Kısa sürede yaklaşık yüzde 300’lük kapasite artırımına giden A-D Çelik Silo, 1,5 milyon dolarlık makine yatırımı yaptı. Adana’da 2004’te toplam 5 bin metrekarelik alanda kurulu 4 bin metrekarelik kapalı A-D tesislerinde 500 tondan 10 bin tona kadar düztaban, 50 tondan 750 tona kadar konik taban olmak üzere muhtelif çaplarda çelik silo imalatı yapılıyor.
TEKNOLOJİYE YATIRIM
Yaklaşık 20 ülkeye çelik silo imalat ihracatı yaptıklarını kaydeden firma sahibi Ayhan Deniz, şu anda Irak pazarının kendileri için önemli olduğunu, bu yüzden bu komşu ülkeye yoğunlaştıklarını belirtiyor. Ayhan Deniz, CNS lazer kesim makinesi, CNS bükme-kesme makinesi yatırımı gerçekleştirdiklerini belirterek “Çelik siloya cidi bir yönelme var. Bunun nedeni de mahsulü ilk günkü gibi aylarca, hatta yıllarca aynı özellikte saklayabilmesi” diyor.
YOĞUN TALEP GELİYOR
Tarım sektöründe çelik silonun önemini ve tanıtımını yapmak üzere Adana’da Real yolu üzerinde 2 bin metrekarelik bir çelik silo show room’u oluşturduklarını belirten Ayhan Deniz, “Buradaki esas amacımız çelik silonun Adana’da yapıldığını anlatıp, bölgedeki un ve yem fabrikalarını çelik siloyu teşhir etmek” diyerek amaçlarını anlatıyor. Çelik siloya bir yönelme olduğunu ve yoğun gelen talepler doğrultusunda yatırımlarının devam edeceğini vurgulayan Ayhan Deniz, “ Başta tarım sektörü olmak üzere çelik silo kullanımı yetersiz. Buğday, mısır gibi bakliyatların, dar alanda kurulan ve binlerce tonluk ürünü uzun süre saklayabilen çelik silolara konmasında büyük bir yarar var” diyor. .
ÇİFTÇİ KAZANÇ SAĞLIYOR
Ayhan Deniz şu bilgileri veriyor: “300-350 metrekarelik bir çelik siloda 6 bin tonluk ürün rahatça stoklanabiliyor. Ürünün bayatlamasını ve kanserojen madde içermesini engelliyor. Ürünler aylar sonra bile aynı tazeliği koruyor. Çelik silolar, ürünün fiyatından dolayı çiftçinin ve tüccarın kayıp yaşamasını da engelliyor. Örneğin mısır, buğday ve tüm bakliyatların hasat zamanındaki fiyatlarıyla 3-4 ay sonraki fiyatları arasında yaklaşık yüzde 35’lik bir değişim söz konusu. Dolayısıyla çiftçimizin ve tüccarımızın bu fiyat farkından yararlanabilmesi için bünyesinde gelişmiş depolama sistemi kurmalarını öneriyoruz.”